Taiwan – China ameninţă cu represalii după un acord privind vânzarea de arme de către SUA

Externe

China a ameninţat luni cu represalii companiile implicate într-o vânzare de arme către Taiwan, după ce SUA au dat undă verde unui acord de 300 de milioane de dolari vizând consolidarea apărării insulei revendicate de Beijing, relatează AFP.

Washingtonul a anunţat vineri că a autorizat o vânzare de echipamente militare defensive în Taiwan, care trăieşte sub ameninţarea unei invazii a Chinei, potrivit France Presse.
Această decizie intervine într-un moment în care Taiwanul, considerat de Beijing o provincie deşi nu îl controlează, organizează luna viitoare alegeri prezidenţiale.

„Luăm măsuri de represalii împotriva companiilor implicate în vânzarea de arme în Taiwan”, a anunţat Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, căruia i s-a cerut un punct de vedere în cadrul unei conferinţe de presă.
Purtătorul de cuvânt nu a precizat în ce vor consta aceste măsuri, nici nu a furnizat detalii privind calendarul sau companiile care ar putea fi vizate.

„China va lua măsuri ferme şi energice pentru a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială”, a insistat Wang.
Chestiunea taiwaneză este foarte sensibilă în China. Beijingul revendică insula cu 23 de milioane de locuitori condusă din 1949 de un regim rival, apropiat de SUA.

Taiwanul este un punct de tensiune major între primele două puteri economice mondiale.Autorităţile chineze îşi intensifică cu regularitate avertismentele împotriva oricărei decizii a SUA percepută ca o susţinere a unei independenţe oficiale a insulei.

Beijingul a instituit sancţiuni în septembrie împotriva giganţilor americani din industria de apărare Lockheed Martin şi Northrop Grumman pentru vânzări de arme către Taiwan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *