Teodor Meleșcanu

Teodor Meleşcanu este noul preşedinte al Senatului

Politica

Teodor Meleșcanu a fost ales marți, președinte al Senatului cu 73 de voturi, urmat de Alina Gorghiu cu 59 de voturi.

PSD l-a susținut pe senatorul ALDE, Teodor Meleșcanu, la șefia Senatului, după demisia din funcție a lui Călin Popescu Tăriceanu.
Alegerea preşedintelui Senatului s-a făcut în două tururi, deoarece niciunul dintre cei trei candidaţi nu a obţinut majoritatea.

În primul tur Teodor Meleșcanu a obținut 67 de voturi, la numai un vot distanță de șefia Senatului. Alina Gorghiu, propusă de PNL și susținută de partidele din opoziție, a primit 49 de voturi, iar Ion Popa, candidatul ALDE, a obținut doar 13 voturi.

După reluarea votului, în care au rămas în cursă candidatul ALDE susținut de PSD, Teodor Meleșcanu, și cel al PNL, Alina Gorghiu, după numărătoarea bilelor din urnă, scorul a fost de 73 voturi pentru Teodor Meleșcanu și 59 voturi pentru Alina Gorghiu.

După acest rezultat, șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că va sesiza Curtea Constituțională pe tema votului, pentru că au fost doi candidați ai aceluiași grup parlamentar. Aceasta, în condițiile în care Meleșcanu face parte din grupul ALDE, dar a fost propus de PSD. În același timp, ALDE a avut propriul candidat. „Acest vot nu va rămâne fără urmări”, a spus Tăriceanu de la tribuna Senatului.

Premierul Viorica Dăncilă l-a felicitat pe Teodor Meleșcanu, într-un mesaj pe Facebook, după ce acesta a fost ales președinte al Senatului.

„Felicitări domnului Teodor Meleșcanu pentru alegerea în funcția de președinte al Senatului României! Votul de astăzi certifică faptul că PSD are în continuare majoritate în Parlament și că, așa cum am spus și aseară, avem curajul și încrederea să venim la vot cu un nou guvern. Am ales să îl sprijinim pe domnul Meleșcanu pentru a ne reconfirma buna-credință și asumarea programului de guvernare cu care am pornit în 2016, precum și respectul față de cei care au preferat să nu fugă de responsabilități. Ieșirea de la guvernare a fost luată de un grup restrâns din ALDE, iar votul de astăzi – precum și dorința domnului Meleșcanu și a altor colegi de menținere a acestei guvernări – confirmă faptul că sunt mulți oameni responsabili în acest partid care respectă angajamentul pe care ni l-am luat, împreună, în fața oamenilor. În ciuda tuturor speculațiilor și a atacurilor candidaților de profesie, noi continuăm pe drumul pe care am pornit, cel al respectului față de români și al împlinirii promisiunilor făcute”, a scris premierul Dăncilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *