Teodor Meleșcanu

Teodor Meleșcanu – își cere scuze românilor din diaspora

Politica

Ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a cerut luni scuze românilor din diaspora care nu au putut vota duminică 26 mai, sau care au fost obligați să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota la alegerile europarlamentare și a referendumului national.

Șeful diplomației autohtone a anunțat că a dispus o anchetă în ţările în care s-au semnalat astfel de probleme.

„Doresc să-mi exprim regretul și să cer scuze tuturor românilor din diaspora care nu au putut să-și exercite dreptul de vot sau care au fost obligați să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota.

În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creșterea numărului secțiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfășurat în condiții bune sau satisfăcătoare.

În consecință, am dispus o anchetă în țările în care s-au semnalat situații regretabile, pentru a stabili cauzele și măsurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente.

De asemenea, am solicitat elaborarea în regim de urgență a unei analize la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, pentru identificarea de soluții concrete și propuneri de modificări legislative care să contribuie la dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor diasporei, „, se arată într-un mesaj al ministrului de Externe, în contextul organizării alegerilor europarlamentare şi a referendumului în străinătate, potrivit MAE.

Mii de români au stat la cozi uriașe duminică în principalele orașe din Europa, unii dintre ei nereușind să voteze, în ciuda faptului că au așteptat chiar și 10 ore. La închiderea urnelor, românii care nu au reușit să își exprime opțiunile electorale, și care strigau în fața secțiilor „Vrem să votăm”, au fost dispersați de forțele de ordine locale – cum a fost cazul la Haga sau la Torino.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *