Donald Trump-Iran

Trump – anunță noi sancțiuni asupra sectorului metalelor din Iran

Externe

Donald Trump a impus noi sancțiuni asupra „sectoarelor iraniene ale fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului” din Iran, pentru a spori presiunea asupra regimului de la Teheran. Președintele Statelor Unite a amenințat că va lua noi măsuri în cazul în care Iranul „nu-şi schimbă radical atitudinea”.

Preşedintele SUA a semnat un ordin executiv în acest sens şi a trimis o notificare Congresului.

La un an după retragerea ţării sale din acordul din 2015 privind sectorul nuclear iranian, preşedintele SUA şi-a reafirmat totuşi într-un comunicat speranţa de a se „întâlni într-o zi cu liderii Iranului pentru a negocia un acord”.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, veniturile din exporturile acestor metale reprezintă circa 10% din totalul veniturilor obţinute în total din exporturi de Iran.

În august 2018, Statele Unite au reimpus sancțiuni împotriva Iranului, în contextul retragerii Washingtonului din acordul nuclear.

Cu câteva ore în înainte de noile sancţiuni americane, preşedintele iranian Hassan Rouhani anunţase că Teheranul reduce măsurile de limitare a programului nuclear prin măsuri care deocamdată nu încalcă acordul din 2015. Teheranul a avertizat însă că va lua noi măsuri, dacă ţările nu vor proteja Iranul de sancţiuni.

Faptul că Teheranul nu mai respectă anumite elemente ale acordului nucclear nu este altceva decât un şantaj la adresa Europei”, a declarat Tim Morrison, asistent special al preşedintelui american şi director pentru arme de distrugere în masă.

Alianţii europeni ai Statelor Unite s-au opus deciziei lui Trump de a se retrage din acordul nuclear şi nu au reuşit până acum să găsească o soluţie care să compenseze impactul economic al noilor sancţiuni americane împotriva Iranului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *