Tudorel Toader anunță – OUG pentru repunerea în termen a celor condamnați de completuri nelegal constituite

Actualitate Social

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunțat luni, într-o conferintă de presă, că guvernul va emite o OUG prin care toate sentințele emise de completele de cinci judecători vor deveni nule.
”La Ministerul Justiției avem un astfel de draft de OUG. Dna prim ministru va decide dacă și când poate fi adoptată o atare astfel de ordonanță. În tot cazul, pentru a fi adoptată, Ordonanța va respecta normele de tehnică legislativă privind transparența decizională, se va solicita avizul Consiliului Legislativ, avizul CSM în funcție de care se va decide dacă și când se va decide conținutul final pe care să îl aibă proiectul de OUG”, a declarat Toader.
Ministrul a precizat că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluțiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar și cele în care au fost pronunțate soluții de achitare. Contestația în anulare în privința achitărilor poate fi făcută de procuror. „Un lucru pe care nu l-ați subliniat – Eu m-am referit la toate cauzele pronunțate definitiv de complete nelegal constituite și nu doar la cauzele în care cei judecați au fost condamnați. Toate. Condamnați sau achitați, procesul derulat în fața unor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze același regim. Sigur, o anumită stare de așteptare pot avea cei condamnați, în speranța că în contestația în anulare se poate ajunge la altă soluție, dar în opinia mea, trebuie și pot să fie preocupați și cei care au fost achitați de complete”, a subliniat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *