Ucraina evacuează civilii din 26 de state din regiunea Harkov

Externe

Ucraina a ordonat marţi evacuarea a 26 de sate din regiunea Harkov, în nord-estul ţării, din cauza asalturilor repetate ale armatei ruse în zonă, relatează AFP.

„Având în vedere situaţia, demarăm o evacuare obligatorie a populaţiei din Kindraşivka şi Kurilivka din districtul Kupiansk„, a anunţat pe reţelele sociale guvernatorul regional Oleg Sinegubov.
Guvernatorul a enumerat 26 de localităţi vizate, unde locuiesc 3.043 de persoane, dintre care 279 de copii.
Districtul Kupiansk este de mai multe luni vizat de atacuri ale forţelor ruse. Acestea au obţinut acolo succese teritoriale minore, însă speră să străpungă liniile de apărare ucrainene.

Toată această zonă fusese ocupată de Rusia la începutul invaziei ordonate în februarie 2022 de Vladimir Putin, până când un atac-fulger al ucrainenilor a eliberat regiunea, în luna septembrie a aceluiaşi an, forţând trupele Moscovei la o retragere umilitoare.
Rusia a trecut la ofensivă în această zonă în timpul verii lui 2023, când Ucraina încerca, fără succes, o amplă contraofensivă în Donbas, în est şi sud.

Din toamnă şi după eşuarea aspiraţiilor de eliberare ale ucrainenilor, forţele ruse atacă în nord-est, în zona Kupiansk, şi în est, în special în jurul oraşului Avdiivka.
Kievul susţine că rezistă şi provoacă pierderi importante ruşilor, însă insistă de asemenea pe lângă ţările occidentale asupra nevoii sale de arme şi muniţii pentru a putea continua să reziste.

Regiunea Harkov, unde se află Kupiansk, se află la frontiera cu Rusia, iar capitala ei cu acelaşi nume este al doilea oraş ca mărime al Ucrainei.
Moscova bombardează zona constant, inclusiv cartiere rezidenţiale.
În octombrie, un bombardament rus extrem de sângeros a ucis peste 50 de persoane în satul Groza, în timp ce acestea participau la o ceremonie funerară în această localitate ce avea 330 de locuitori înainte de bombardament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *