comisia europeana

Uniunea Europeană solicită încetarea ostilităților între Armenia și Azerbaidjan

Externe

Uniunea Europeană a solicitat, marţi încetarea ostilităţilor între Armenia şi Azerbaidjan şi a demarat o mediere între cele două ţări din Caucazul de Sud, a anunţat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit AFP.
„Este imperativ ca ostilităţile să înceteze şi să se revină la masa negocierilor. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a contactat liderii celor două ţări, iar eu voi purta discuţii astăzi cu miniştrii de Externe din ţările respective”, a precizat într-un comunicat, Borrell.

„Reprezentantul special al UE, Toivo Klaar, se va deplasa fără întârziere în cele două ţări pentru a susţine detensionarea necesară şi pentru a discuta despre viitoarele etape ale procesului de dialog la Bruxelles, între liderii armean şi azer”, a adăugat acesta.

Violențele care au izbucnit în noaptea de luni spre marţi sunt cele mai sângeroase de la ostilităţile din 2020. Rusia a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii în regiune după episodul sângeros de acum 2 ani.
Moscova, care revendică rolul de arbitru în Caucaz, a anunţat negocierea unui acord de încetare a focului, în vigoare de la 06:00 GMT, dar acest lucru nu a fost confirmat nici de Baku, nici de Erevan. Încălcarea acordului a fost raportată însă de mass media azere.

„Uniunea Europeană este hotărâtă să continue să acţioneze în calitate de mediator onest între Armenia şi Azerbaidjan pentru a contribui la realizarea obiectivului comun privind un Caucaz de Sud sigur, prosper şi paşnic, în interesul tuturor locuitorilor săi”, a mai spus Josep Borrell.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *