orban

Viktor Orban – Ungaria încă poate opri procesul de aderare la UE al Ucrainei, dacă va fi necesar

Externe

Ungaria va putea opri ulterior procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană dacă va fi necesar, în timp ce Bruxellesul a luat o „decizie proastă” când a decis să înceapă discuţiile de aderare cu Kievul, a declarat prim-ministrul Viktor Orban vineri dimineaţă la radioul de stat ungar, citat de agenţiile MTI, Reuters.

Orban, care s-a opus aderării Ucrainei la UE şi s-a abţinut joi de la decizia UE, a mai spus că dacă Uniunea Europeană doreşte să-şi modifice bugetul actual, atunci va fi „o ocazie extraordinară pentru Ungaria să spună că ar trebui să primească banii la care are dreptul”.

Decizia UE de a începe discuţiile de aderare cu Ucraina a fost una „proastă” cu posibile dezavantaje, a insistat Orban în interviul la radioul public, adăugând că Ungaria „nu va plăti costurile financiar şi economic”.

În cadrul interviului acordat la Bruxelles, Orban a spus că factorii de decizie din UE „trebuie să suporte costurile acestei decizii”. Statele membre ale UE au vrut „să meargă în această direcţie prin ceartă” şi Ungaria a avut şansa să avertizeze că „aceasta este o decizie proastă”, a spus el.
Ungaria ar putea „opri acest proces mai târziu”, a insistat Orban, adăugând că decizia finală privind aderarea Ucrainei va fi luată de către parlamentul ungar.

„Dacă interesele fermierilor unguri trebuie protejate, atunci Ungaria va aplica frâna de mână – să nu existe nicio îndoială în legătură cu aceasta”, a spus el.
UE este obişnuită să ia decizii proaste, a notat Orban, enumerând criza financiară din 2008, migraţia şi deciziile luate asupra războiului din Ucraina de a merge mai degrabă „spre război şi sancţiuni” decât în direcţia păcii.
Premierul ungar Viktor Orban a cerut de asemenea „toate fondurile europene” din care miliarde de euro rămân blocate, înainte de a lua în considerare eventuala ridicare a dreptului de veto asupra noului ajutor pentru Ucraina.

„Întotdeauna am spus că, dacă am proceda la o modificare a bugetului UE (…), Ungaria ar profita de ocazie pentru a cere clar ceea ce merită. Nu jumătate, niciun sfert, ci totul”, a subliniat liderul naţionalist în interviul acordat radioului de stat.
Ungaria nu are niciun interes ca Uniunea Europeană să contracteze împrumuturi pentru finanţarea ajutorului către Ucraina, a reiterat prim-ministrul Viktor Orban la radioul public.
În interviul de la Bruxelles, Orban a mai spus că banii blocului comunitar sunt structuraţi astfel încât ceea ce a fost plătit către buget, a fost şi cheltuit.

„Am făcut o excepţie odată şi a ieşit prost”, a notat el, referindu-se la împrumuturile comune pentru finanţarea redresării postpandemie. „Nu oricine a avut voie să acceseze aceşti bani în acelaşi mod. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple din nou”, a insistat Orban.
Premierul ungar a numit situaţia din Ucraina „rea”, adăugând că războiul nu trebuie alimentat cu mai mulţi bani, ci oprit.

„Este necesară o încetare a focului şi negocieri de pace”, a spus el. Începutul discuţiilor de aderare a Ucrainei „în sine nu va dăuna deocamdată intereselor Ungariei”, dar finanţarea Kievului cu împrumuturi „face deja rău intereselor” noastre, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *