Vizita ambasadorului României în statele americane Colorado şi Nebraska

Politica

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a vizitat, în perioada 1-5 iunie 2023, comunităţile de români din statele Colorado şi Nebraska, în cadrul turneului „50 States, One Community”, potrivit unui comunicat.

În statul Colorado, ambasadorul Muraru a avut întâlniri cu membrii comunităţilor reunite în jurul bisericilor româneşti Denver Romanian Church of God, respectiv St. John the Hoezevite şi St. Dimitrie the New Orthodox Church, dar şi o întâlnire separată cu oameni de afaceri români şi americani, găzduită de un start-up cu leadership românesc – Cyber Qubits.

Agenda politică a cuprins o întrevedere cu guvernatorul statului Colorado, Jared Polis, care i-a înmânat ambasadorului român o proclamaţie care recunoaşte şi onorează rolul comunităţii româneşti la dezvoltarea statului, dar şi cu primarul oraşului Denver, Michael Hancock. Principalele teme de discuţie le-au constituit posibilităţile de cooperare în domeniul agriculturii, al energiei regenerabile, dar şi al ecosistemului de start-up-uri.

Întâlnirea cu reprezentanţii Biroului de Dezvoltare Economică şi Comerţ Internaţional al statului Colorado a fost un prilej de a cunoaşte profilul economic al statului – cu atât mai mult cu cât aceştia au avut o primă interacţiune cu companiile româneşti prezente în cadrul târgului economic Select USA, care a avut loc în luna mai 2023. Denver va găzdui, de asemenea, în toamna acestui an, un târg cu profil economic.

Ambasadorul României a avut, de asemenea, o întrevedere cu medicii şi cercetătorii români din cadrul University of Colorado Anschutz Medical, unde a fost efectuat primul transplant de ficat din lume, iar în prezent se derulează cercetări avansate inclusiv în combaterea cancerului. Vizita a inclus şi un tur al laboratorului federal National Renewable Energy Laboratory, care găzduieşte cel mai rapid centru de date din lume şi are parteneriate recente cu ţări precum Australia sau Lituania.

Statul Colorado are aproape 6 milioane de locuitori, dintre care 3,2 milioane locuiesc în zona metropolitană Denver. Capitala statului a fost clasată în topul oraşelor cu cele mai scăzute costuri pentru dezvoltarea unui start-up.
În cadrul deplasării în statul Nebraska, ambasadorul Andrei Muraru a cunoscut comunităţile de români formate în jurul oraşelor Omaha şi Lincoln, activi în domeniile juridic, academic, al securităţii cibernetice sau în serviciile locale.
La nivel politic, întâlnirea cu guvernatorul statului Nebraska, Jim Pillen, a vizat interesul comun pe care statul american şi România îl au în dezvoltarea unor soluţii inovatoare pentru dezvoltarea domeniului agricol, dar şi în diversificarea mix-ului energetic, cu accent pe energia eoliană – care defineşte o mare parte din mix-ul energetic al statului (reprezentând circa 40% din mix-ul energetic al oraşului Omaha, primul oraş ca mărime din Nebraska).

Guvernatorul Pillen s-a interesat de situaţia refugiaţilor ucraineni din România, dar şi a transportului de cereale din Ucraina prin România, pe cale maritimă. Ambasadorul român s-a întâlnit de asemenea cu Don Bacon, membru republican al Camerei Reprezentanţilor la nivel federal, unul dintre membrii Congresului care a sprijinit constant efortul Statelor Unite de a oferi ajutor pentru Ucraina – atât militar, cât şi umanitar. Cei doi au discutat despre potenţialul cooperării în domeniul agricol, iar congresmenul Bacon s-a interesat de mix-ul agricol şi energetic al României, punctând de asemenea potenţialul unei cooperări în industria irigaţiilor. De asemenea, în cursul altor întrevederi, ambasadorul român s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Departamentului de Dezvoltare Economică şi ai Departamentului Agriculturii.

O potenţială cooperare academică a fost discutată cu directorul unui program universitar dedicat agriculturii din cadrul University of Nebraska-Lincoln, cunoscut ca Nebraska LEAD (Leadership Education/Action Development), care a fost prezent cu o delegaţie inclusiv în România în anul 2016. Vizita unei delegaţii mixte româneşti în statul Nebraska, pentru schimb de bune practici la nivel academic şi de business, a fost una dintre propunerile discutate.

Statul Nebraska are un ecosistem agricol diversificat, însă industria cărnii de vită o situează constant în primele locuri în topul celor mai mari exportatori americani. Peste 60% din totalul exporturilor de carne de vită către statele UE provin din Nebraska. De asemenea, statul produce sisteme de irigaţii care reprezintă 85% din consumul total în lume.
Informaţii de context

Vizita ambasadorului român în statele Colorado şi Nebraska face parte din turneul „50 States, One Community”, pe care acesta îl efectuează în comunităţile româneşti din Statele Unite. Până acum, turneul a inclus 15 state americane vizitate. Andrei Muraru şi-a propus să viziteze cât mai multe comunităţi de români din SUA, considerând că este important să le cunoască specificul, dorinţele şi necesităţile, precum şi să exploreze oportunităţile de cooperare economică, investiţii şi schimburi culturale la nivel statal.

Până în prezent, de la prezentarea scrisorilor de acreditare preşedintelui american Joe Biden în luna septembrie 2021, ambasadorul Muraru a mai vizitat o serie de comunităţi de români din statele Ohio, Illinois, New Jersey, Arizona, Utah, Texas, Minnesota, Michigan, New Mexico, Connecticut, Alabama, Idaho, Nevada. Vizitele ambasadorului român cuprind atât întâlniri cu comunităţile româneşti şi cu profesori şi studenţi români din universităţi, cât şi întrevederi oficiale la cel mai înalt nivel cu autorităţile statelor vizitate.
Ambasada României în Statele Unite ale Americii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *