Vizita președintelui sloven Borut Pahor în Serbia

Externe

Consolidarea relațiilor politice și economice bilaterale, perspectivele integrării Serbiei în UE, situația din regiunea balcanică, în special în ceea ce privește migranții și securitatea, sunt subiectele aflate în centrul unei vizite oficiale pe care președintele sloven Borut Pahor o realizează astăzi și mâine Serbia.

Pahor a fost primit în această dimineață cu onoruri militare de președintele sârb Aleksandar Vucic. Cei doi șefi de stat vor discuta în cadrul unui forum economic bilateral, iar Pahor va tine un discurs în parlamentul sârb. Slovenia și Croația sunt singurele țări din fosta Iugoslavie care s-au alăturat Uniunii Europene până acum, cu Ljubljana care, spre deosebire de Zagreb, face parte și din zona euro și spațiul Schengen.

De multe ori, guvernul sloven și-a reiterat sprijinul pentru calea europeană a Serbiei, o țară cu care nu are dispute importante încă deschise, așa cum se întâmplă în relațiile dintre Belgrad și Zagreb, consecință a războiului din 1991-1995. Serbia este al zecelea partener comercial al Sloveniei, iar comerțul depășește un miliard de euro. Pahor este la prima vizită oficială în Serbia după realegerea sa în noiembrie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *