Ziua Porților Peschise 2022 – Consultații notariale gratuite

Lifestyle

UNNPR și Camerele Notarilor Publici oferă cetățenilor consultații notariale gratuite. Acțiunea este programată în data de 29 octombrie 2022 și se înscrie în seria de manifestări dedicate „ Zilei europene a justiției civile”, a anunțat Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR).

Poziționându-se prin însăși esența activității sale ca „furnizor de încredere” și partener loial al statului, cetățenilor și mediului de afaceri, notariatul român continuă și în acest an tradiția „Zilei porților deschise”, organizând la sediile UNNPR și Camerelor Notarilor Publici întâlniri cu publicul dornic de informare pe teme juridice notariale.

Așadar, sâmbătă, 29 octombrie 2022, în intervalul orar 9-13, notari din toată țara vor răspunde întrebărilor venite din partea cetățenilor și vor acorda consultații juridice notariale pe teme generale de larg interes.
Evenimentul se circumscrie manifestărilor organizate în Uniunea Europeană cu ocazia „Zilei europene a justiției civile”, sărbătorită în fiecare an pe data de 25 octombrie și considerată ca fiind un reper simbolic pentru spațiul judiciar european. Actul de naștere al „Zilei europene a justiției civile” a fost semnat în anul 2003 din inițiativa comună a Comisiei Europene și Consiliului Europei, forurile europene urmărind ca, prin acțiunile întreprinse, cetățenii să se informeze și să se familiarizeze cu justiția civilă, să înțeleagă actul de justiție și să privească cu încredere sistemul judiciar.

Notariatul român a fost primul din Uniunea Europeană care și-a deschis cu generozitate porțile pentru întâlniri și consiliere pro bono acordate publicul doritor de informații juridice, paternitatea acestui tip de eveniment revenind Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România.

În anul 2016, apreciind succesul și utilitatea acestei acțiuni în direcția educării și informării cetățenilor cu privire la serviciile notariale, Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeană (CNUE) a preluat inițiativa UNNPR și a integrat-o acțiunilor organizate cu prilejul „Zilei europene a justiției civile”. În anul 2020, urmând exemplul CNUE și Uniunea Internațională a Notariatului (UINL) a organizat „Ziua porților deschise”, pe data de 2 octombrie, cu ocazia „Zilei internaționale a notariatului”.

Aspecte de interes și procedura acordării consultațiilor notariale gratuite
Publicul interesat va beneficia de consultații juridice gratuite în materie notarială privind unele aspecte referitoare la procedura succesorală notarială, procedura divorțului, redactarea înscrisurilor cu conținut juridic, autentificarea înscrisurilor, legalizarea copiilor de pe înscrisuri, efectuarea și legalizarea traducerilor, eliberarea de duplicate de pe acte, numirea custodelui sau a curatorului special, primirea în depozit a bunurilor, a înscrisurilor și a documentelor prezentate de părți, precum și a sumelor de bani, a altor bunuri, înscrisuri sau documente găsite cu ocazia inventarului succesoral.

UNNPR și Camerele Notarilor Publici participante la eveniment vor organiza sesiunile de consultații gratuite fie cu prezență fizică la sediile principale și secundare, fie online prin intermediul platformei ZOOM, conform programării:
► UNIUNEA NAȚIONALĂ A NOTARILOR PUBLICI

Consultațiile pe teme notariale de interes general vor fi oferite atât la sediul Uniunii din str. Luigi Cazzavillan nr. 11, sector 1, București, cât și online, prin intermediul platformei zoom.us, de către experții UNNPR.
Datele de logare sunt: Join Zoom Meetinghttps://us06web.zoom.us/j/2603273270?pwd=UDE1Y3h6d1pzL0lQdlNiWUlmRlQ0QT09
Sau Meeting ID: 260 327 3270, Passcode: 4suSkE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *