Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţia României -‘Cooperarea dintre ONU şi OCEMN’

Politica

La 23 noiembrie 2020, Adunarea Generală a ONU a adoptat, prin consens, rezoluţia bienală intitulată „Cooperarea dintre Organizaţia Naţiunilor Unite şi Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră”. Proiectul rezoluţiei a fost introdus, în cadrul celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale, de către România, în calitate de Preşedinţie-în-Exerciţiu a Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră.

Prezentând rezoluţia, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a arătat că: „Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră joacă un rol semnificativ în încurajarea unei culturi a dialogului în regiune, fiind una dintre primele iniţiative de cooperare în zona Mării Negre. În calitate de organizaţie regională internaţională axată pe iniţiative politice şi economice multilaterale, care vizează încurajarea cooperării, păcii, stabilităţii şi prosperităţii în regiune, OCEMN apreciază în mod deosebit colaborarea cu Organizaţia Naţiunilor Unite şi promovează activităţi de cooperare regională în conformitate cu spiritul, obiectivele şi principiile ONU”.

Evidenţiind elementele de noutate pe care rezoluţia le aduce în acest an, diplomatul român a precizat că documentul conţine atât actualizări de substanţă, cât şi de natura tehnică, inclusiv referiri la efectele pandemiei COVID-19 şi necesitatea ca această criză să primească un răspuns global bazat pe unitate, solidaritate şi cooperare multilaterală.

Rezoluţia salută, totodată, aniversarea a 75 de ani de la crearea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi reiterează importanţa pe care cooperarea ONU cu alte organizaţii internaţionale o are în promovarea principiilor Cartei ONU. Nu în ultimul rând, rezoluţia prezintă activităţi şi iniţiative concrete întreprinse în acest scop, în ultimii doi ani, de către Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră.

Procesul de Cooperare la Marea Neagră a fost lansat prin semnarea Declaraţiei de la Istanbul, la 25 iunie 1992, cu obiectivul de a accelera dezvoltarea economică şi socială a statelor membre, în scopul realizării unui grad superior de integrare în economia europeană şi mondială, prin intensificarea cooperării multilaterale şi folosirea avantajelor care decurg din proximitatea geografică şi complementaritatea economiilor naţionale.

La 5 iunie 1998, statele participante au semnat Carta OCEMN, marcând transformarea iniţiativei politice într-o Organizaţie internaţională cu caracter regional. În prezent, OCEMN cuprinde 13 state membre, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Federaţia Rusă, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, România, Serbia, Turcia şi Ucraina.
România este stat fondator al OCEMN şi a preluat mandatul de Preşedinţie-în-Exerciţiu la data de 1 ianuarie 2020, pentru a şasea oară de la instituţionalizarea Organizaţiei, în anul 1992. Mandatul a fost prelungit, în condiţii excepţionale, până la 31 decembrie 2020, în scopul asigurării continuităţii preşedinţiilor-în-exerciţiu ale organizaţiei.

Sub motto-ul ,,Bridging Shores Enhancing Cohesion”, Preşedinţia-în-Exerciţiu a României a acţionat în cursul anului 2020 în vederea impulsionării cooperării orientate spre rezultate tangibile pentru regiune, mai ales în contextul confruntării acesteia cu provocările fără precedent legate de pandemia de COVID-19.

Astfel, România s-a implicat activ, în colaborare cu Secretariatul Organizaţiei şi cu statele membre, pentru stimularea încrederii reciproce şi încurajarea unui dialog autentic şi constructiv, creşterea profilului şi relevanţei Organizaţiei, dezvoltarea unei cooperări flexibile şi pragmatice între OCEMN şi UE, acordând o atenţie deosebită domeniilor cheie pentru dezvoltarea economică sustenabilă a regiunii: transporturi şi conectivitate; protecţia mediului înconjurător; schimbări climatice şi energie verde; competitivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *