INS – Începe Recensământul Populației și Locuințelor din România

Social

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor începe marţi, 1 februarie, cu prima etapă, cea de preluare a datelor din surse administrative şi de creare şi populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de informaţii, potrivit unui anunț al Institutului Naţional de Statistică (INS).

”Începând cu 1 februarie 2022, debutează recensământul populaţiei şi locuinţelor, prin desfăşurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative şi de creare şi populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date”, a anunţat INS.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor se desfăşoară în trei etape:
· 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021;
· 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;

· 16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).
Elemente de noutate ale actualului Recensământ al populaţiei şi locuinţelor (RPL2021) sunt:
• 100% informatizat în etapele de culegere şi prelucrare a datelor;

• posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească;
• recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor;
• autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC;
• chestionarul pentru autorecenzare – disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale precum şi în limba engleză.

Institutul Naţional de Statistică beneficiază de sprijinul tehnic şi operaţional al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), care se va implica în buna funcţionare a întregului proces de recenzare în cadrul Recensământului.
”Informaţiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) şi anonimizate imediat după intrarea în sistem. Începând cu anul 2021, în toate statele membre U.E. se realizează Recensământul populaţiei şi locuinţelor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor şi cu regulamentele de implementare corespunzătoare.

În România, Recensământul populaţiei şi locuinţelor se va desfăşura potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2020, cu modificările şi completările ulterioare”, arată INS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *