Lavrov acuză UE că nu investighează în mod corespunzător exploziile care au avariat Nord Stream

Externe

Ministrul afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că ţările europene par să nu investigheze în mod corespunzător seria de explozii care au avariat gazoductele Nord Stream în septembrie, potrivit Reuters.

„După exploziile la Nord Stream – pe care se pare că nimeni din Uniunea Europeană nu le investighează în mod obiectiv – Rusia a oprit transportul de gaz prin traseele nordice”, a spus Lavrov.

Rusia a acuzat Regatul Unit pentru explozii – acuzaţii respinse de Londra. Anchetatori din Suedia şi Danemarca susţin că aceste explozii au fost rezultatul unor acţiuni de sabotaj deliberate, chiar dacă nu au numit vreun posibil vinovat.
Citând oficiali din cadrul diplomaţiei şi ai serviciilor secrete, cotidianul Washington Post informează miercuri că nu există dovezi concludente care să sugereze că Rusia s-ar fi aflat în spatele atacurilor, după cum au afirmat unii analişti şi guverne occidentale imediat după producerea lor.

Potrivit Washington Post, unele dintre surse cred acum că este imposibil de stabilit cine este vinovatul.
Gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 au o capacitate comună de 110 miliarde de metri cubi – mai mult de jumătate din întregul volum de gaz exportat de Rusia. Secţiuni ale gazoductelor cu o lungime de 1.224 de kilometri, care leagă Rusia de Germania, se află la o adâncime de circa 80-110 de metri, iar Moscova spune că nu a fost luată deocamdată nicio decizie dacă să se încerce repararea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *