protest

Protestul sindicaliştilor din sănătate în faţa Ministerului de Finanţe

Social

Peste 100 de sindicalişti de la Sanitas, între care medici şi asistenţi medicali, au protestat miercuri în fața Ministerului Finanţelor.

Sindicaliștii sunt nemulţumiţi de faptul că sporurile din sistemul medical au scăzut. La protest participă şi sindicalişti din judeţele Călăraşi, Alba, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Ialomiţa.

„Ţinând cont de faptul că am asistat deja la proteste spontane în diverse unităţi sanitare din ţară şi că există semnale clare că acestea se vor propaga cu rapiditate pe măsură ce angajaţii vor încasa salariile pentru luna ianuarie 2019 şi vor constata că înregistrează pierderi de venituri sau că acestea nu cresc deloc, vor fi organizate proteste”, anunţă Sanitas.

Concret, Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a hotărât să înceapă organizarea de acţiuni sindicale revendicative după următorul program: 20.02. – 01.03.2019 convocarea Comisiilor de dialog social la nivelul Prefecturilor judeţene şi a Municipiului Bucureşti; pichetarea autorităţilor locale; 06.03.2019 – Pichetarea Ministerului Finanţelor Publice; 13.03.2019 – Pichetarea Ministerului Sănătăţii; 20.03.2019 – Pichetarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale; 03.04.2019 – Miting în Bucureşti. Revendicările Federaţiei SANITAS sunt:

– eliminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană şi a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială.

– calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială.
– asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

– includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite.

– eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte aplicarea Regulamentului de sporuri.

– corectarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţa socială.

– negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului – Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *