Republica Centrafricană –obstacolul amnistiei în timpul discuțiilor pentru pace

Externe

Cerințele celor 14 grupări de armate din guvernul Republicii Centrafrica, complică succesul discuțiilor de pace – ar vrea o amnistie pentru crime grave.

„O amnistie generală” și un “guvern extins” de proprii reprezentanți: acestea sunt cele două solicitări, definite ca fiind „fundamentale și vitale”, prezentate de 14 grupări de armate, guvernului Republicii Centrafrica în timpul discuțiilor de pace, în curs de desfășurare din capitala sudaneză Khartoum. Sursele de presă locale arată că cererile care,nu sunt prevăzute de un proiect avansat la începutul activității mediatorilor ONU și ai Uniunii Africane, se confruntă cu rezistențe.

Guvernul va continua să se refere la Concluziile Forumului Bangui din 2015, în care nu există amnistie pentru infracțiunile grave, care ar putea intra în categoria crimelor împotriva umanității sau a războiului. De asemenea, se evaluează posibilitatea unui compromis cu privire la componența și puterile executivului.

Grupările de armate solicită un guvern „pentru ieșirea din criză” care să pivoteze un prim-ministru în reprezentarea lor, însă cu puteri extinse față de președintele Faustin-Archange Touadéra, în funcție din 2016. Negocierile din Khartoum, în orice caz , vor continua și vor fi coordonate de Smail Chergui, Comisarul Uniunii Africane pentru Pace și Securitate, și Parfait Onanga-Anyanga, reprezentant special al ONU în Republica Centrafricană și șeful misiunii de menținere a păcii Minusca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *