semnatura

România – semnează acordul pentru obţinerea aprobărilor militare de trecere a frontierei în Europa

Social

Cele 21 de state membre ale Consiliului pentru Afaceri Externe (CAE) au semnat, marţi, împreună cu Agenţia Europeană de Apărare, acordul „Optimising Cross Border Movement Permission in Europe” privind optimizarea procedurilor de obţinere a aprobărilor de trecere a frontierei în Europa, care va facilita acordarea de permisiuni transfrontaliere militare, în domeniul aerian şi terestru, a anunțat, pe site-ul său, Ministerul Apărării Naționale (MApN).

„Scopul semnării acestui acord este ca, până în anul 2020, statele membre să îşi armonizeze diferitele reglementări naţionale, proceduri şi termene de obţinere a aprobărilor de trecere a frontierei. Programul implementează o parte importantă a «Planului de acţiune privind mobilitatea militară», care a fost prezentat de Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, Comisiei Parlamentului European şi Consiliului, în luna martie a anului 2018”, mai precizează MApN.

România a fost reprezentată de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Nicolae Nasta, (foto) care a participat, în zilele de 13 şi 14 mai, la Reuniunea CAE şi la lucrările Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA) de la Bruxelles.

„În cadrul sesiunii în format comun a miniştrilor Afacerilor Externe şi ai Apărării din UE cu omologii din ţările membre ale Grupării G5 Sahel (Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger şi Ciad), Nicolae Nasta a subliniat sprijinul oferit de România prin participarea la misiunile ONU şi UE, implicarea în programele de reconstrucţie şi stabilizare dedicate acestei regiuni şi, începând cu luna noiembrie 2019, contribuţia ţării noastre în cadrul misiunii MINUSMA din Mali”, se arată în comunicatul MApN.

„La invitaţia Înaltului Reprezentant al UE, miniştrii Apărării s-au reunit în cadrul unui dejun de lucru şi au abordat subiecte referitoare la cooperarea dintre Uniunea Europeană şi NATO, mai ales în domeniul combaterii ameninţărilor de tip hibrid, şi stadiul acţiunilor comune ale celor două organizaţii desfăşurate în baza Declaraţiei comune UE – NATO, adoptată în iulie 2018. Un alt subiect de pe agendă a fost evoluţia procesului Cooperării Structurate Permanente (PESCO), fiind abordate şi alte teme de interes, precum investiţiile în domeniul apărării şi importanţa proiectelor colaborative”, mai precizează site-ul MApN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *